Satsa massivt på antikroppstestning med enkla produkter för lokalt bruk, föreslår Gunnar O Klein, läkare och professor på Örebro universitet.

Det är hög tid att vi på ett förnuftigt sätt börjar utnyttja antikroppstester framför allt för att identifiera dem som redan haft covid-19. Vi behöver inte vänta på att utveckla svenska tester.

Tester för att påvisa virus med PCR är viktiga redskap för att undersöka om en akut sjuk har SARS-CoV-2. Dessa tester kostar flera tusen kronor och tar tid till svar, särskilt om man inte är på ett universitetssjukhus.

Folkhälsomyndigheten ska nu testa 700 utvalda stockholmare som ska få besök av en militär som ger en pinne till personen, som själv stoppar den i näsan, varpå soldaten tar med den för påvisande av virus hos förstås huvudsakligen helt friska, som dock eventuellt haft infektionen senaste månaderna utan att man får reda på det.

Vid vanliga virusinfektioner bildar alla normala människor antikroppar, först av typ IgM, ibland påvisbara redan efter 3 dagar. När man sedan blivit som sjukast har man också antikroppar av typ IgG som dock ibland kan påvisas först efter tillfrisknandet. För covid-19 sägs IgG oftast synas under andra sjukdomsveckan.

IgM minskar och kan ofta inte detekteras efter några veckor medan IgG finns kvar under lång tid. För den korta tid som covid-19 varit med oss har man inte påvisat att någon smittad blivit av med sina antikroppar. Kommer personer som smittats med covid-19 kunna bli sjuka igen med samma virus efter några år? Eventuellt, men hos ingen bland de 800 000 som haft den har man visat ett säkert återinsjuknande. Det är därför rimligt att betrakta dem som haft infektionen, till exempel visat med IgG-antikroppar, som immuna. Då kan man sluta oroa sig för att bli smittad och det bör få konsekvenser i arbetslivet. Kanske kan man arbeta i vården av covid-19 sjuka utan skyddsutrustning? Det är faktiskt inte viktigt för epidemiutvecklingen om det skulle finnas något enstaka undantag.

Läs hela artikeln här